Takplåt och takpannor

Ta en titt på ditt tak. Om det är dags att byta kan du förmodligen göra jobbet själv.
Är du lite händig med tummen på rätt ställe, så är det inte svårare än att byta köksutrustning eller göra enklare snickeriarbeten.
Med ett nytt tak ger du hela huset en ny personlighet. Lika viktigt är förstås att du med ett nytt tak skyddar huset från fukt och väta. Gamla tunga tak kan till och med knäcka takstolarna om det släppt in väta under lång tid.
Ett tungt Plannja-argument är att det väger så lite. Ett normalstort Plannjatak väger ungefär 500 kilo mot 4 ton för ett lika stort tegeltak. Det betyder att Plannja inte utsätter takstolar och andra bärande delar för någon nämnvärd påfrestning jämfört med ett riktigt tungt tak.
Den låga vikten gör förstås takläggningen lättare. Ännu enklare är det att montera hängrännor och rör till en snygg och effektiv takavvattning.
Men följ grundregel nummer ett: Förbered dig ordentligt innan du sätter igång. Här får du nämligen några goda råd som hjälper dig göra rätt saker i rätt ordning.En enkel början innan du väljer tak.
De som redan bytt tak säger ofta att det var det bästa de gjort. Inte minst för att huset blev tätt och fick en helt ny karaktär. De som gjort jobbet själva vet också att förberedelserna är precis lika viktiga som själva hantverket.