Takplåt eller takpannor?

Takplåt

Ta en titt på ditt tak. Om det är dags att byta kan du förmodligen göra jobbet själv.
Är du lite händig med tummen på rätt ställe, så är det inte svårare än att byta köksutrustning eller göra enklare snickeriarbeten.
Med ett nytt tak ger du hela huset en ny personlighet. Lika viktigt är förstås att du med ett nytt tak skyddar huset från fukt och väta. Gamla tunga tak kan till och med knäcka takstolarna om det släppt in väta under lång tid.
Ett tungt Plannja-argument är att det väger så lite. Ett normalstort Plannjatak väger ungefär 500 kilo mot 4 ton för ett lika stort tegeltak. Det betyder att Plannja inte utsätter takstolar och andra bärande delar för någon nämnvärd påfrestning jämfört med ett riktigt tungt tak.
Den låga vikten gör förstås takläggningen lättare. Ännu enklare är det att montera hängrännor och rör till en snygg och effektiv takavvattning.
Men följ grundregel nummer ett: Förbered dig ordentligt innan du sätter igång. Här får du nämligen några goda råd som hjälper dig göra rätt saker i rätt ordning.En enkel början innan du väljer tak.
De som redan bytt tak säger ofta att det var det bästa de gjort. Inte minst för att huset blev tätt och fick en helt ny karaktär. De som gjort jobbet själva vet också att förberedelserna är precis lika viktiga som själva hantverket.

Syna taket först
Plannja kan läggas på flera olika typer av underlag. Vid renovering är det viktigt att kontrollera att underlagstaket är i bra skick. Gå upp på vinden och besikta takets undersida där det syns om väta eller fukt trängt in. Ett mörkt virke tyder på långvarigt genomsläpp. Syna takstolarna noga. Se till att byta ut trasiga och dåliga delar.
bli takläggare bild 1

bli takläggare bild 2 Mät upp taket
När det är dags att byta tak, börja med att mäta upp det. På sidan 5 i monteringsanvisningen finns en enkel mall som hjälper dig att mäta rätt.

Välj takmaterial
På Plannjas hemsida (www.plannja.se) och hos Plannjas återförsäljare finns detaljerade broschyrer med våra takpannor, profiler och takavvattning. På webben kan du också använda vår designdatabas och prova olika typer av Plannjatak på ditt hus.
bli takläggare bild 3

bli takläggare bild 4 Begär offert
Välj vilket Plannjatak du vill lägga. Har du fyllt i mallen från takmätningen noggrant hjälper butiken dig att ta fram en komplett lösning med materialbehov och pris. Svårare än så är det inte.

Leveransen kommer
Från beställning är den normala leveranstiden 7-14 dagar till din butik. Leveransen innehåller ditt nya Plannjatak i rätt antal och rätt längder.
bli takläggare bild 5

bli takläggare bild 6 Bli takläggare
Skaffa dig en medhjälpare till handräckningen, det behövs även om plåtarna är förhållandevis lätta. Leveranspaketet innehåller allt material du behöver, ner till minsta skruv. Plannjas Monteringsanvisningar som finns till din hjälp är instruktiva och detaljrika, följ dem!